Houwaert's & Dla Ciebie

Officially FCI registered kennel since 1988 and 2001             Kees & Kamila van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

De Boston Terrier

Overgenomen van de website van de Nederlandse Boston Terriër Club.

Algeheel beeld

De Boston Terriër moet een levendige zeer schrandere, zacht gladharige, korthoofdig gedrongen gebouwde, kortstaartige, goed evenredige hond zijn, van een middelbare grootte gestroomd of zwart met gelijkmatige witte aftekeningen. 

De hond moet de indruk wekken van vastberadenheid, kracht, weerstandsvermogen en beweeglijkheid me

Een harmonische vereniging van de kleur en aftekening wordt als het ideaal beschouwd, maar als er teveel wit op het lichaam is, of de verdeling van wit en gestroomd op het hoofd niet geheel in verhouding is, moet men deze lichte fouten in kleur niet te zwaar aanrekenen mits de hond typisch en goed gebouwd is.

Hoofd:

Vlakke, vierkante schedel zonder rimpels, vlakke wangen, voorhoofd recht, duidelijke stop.

Ogen:

Wijd uit elkaar geplaatst, groot, rond, donker gekleurd met een levendige, vriendelijke en schrandelijke uitdrukking. De ogen moeten goed van voren in het hoofd staan en de buitenhoeken moeten van voren gezien in een lijn met de wangen liggen.

Snuit:

Kort, vierkant, breed, diep en in verhouding tot de schedel, zonder rimpels.Korter van lengte dan van breedte en diepte. De snuit van de stop tot aan de neuspunt moet evenwijdig zijn aan het schedelvlak.De neus zwart, breed met een duidelijke lijn tussen de neusgaten. Brede, vierkante kaken met korte regelmatig geplaatste tanden, tang of lichtelijk ondervoorbijtend om een vierkante te verkrijgen. De kaken mogen niet zwak zijn. De lippen moeten lang zijn maar ze mogen niet overhangen, zij moeten de tanden volkomen bedekken bij gesloten mond.

Oren:

Klein, rechtop actief gedragen, dun en zo dicht mogelijk tegen de schedel geplaatst.

Hals:

Goed uit de schouders oprijzend, middelmatig lang en licht gebogen. De hals moet het hoofd sierlijk dragen.

Romp:

Diep, goede brede borst, schuinliggende schouders korte rug, diepe en goed gewelfde ribben, lendenen kort en goed gespierd, de kroep enigszins gerond, staart laag aangezet. Ellebogen liggen goed aangesloten. 

Voorbenen (front):

Niet te wijd vaneen geplaatst, recht, goed gespierd, korte middenvoeten, die noch naar binnen noch naar buiten draaien.

Voeten:

Rond klein, aaneengesloten, recht geplaatst, de tenen krachtig gebogen.

Achterhand:

Krachtig, deze kracht is nodig voor de stuwing bij het lopen. Goed gehoekt met een lange opperarm. Korte hakken. Wanneer de achterhand correct is dan is het gangwerk vlot en uitgrijpend. De achterhand behoort goed gespierd te zijn.

Gangwerk:

Krachtig en vlot. De voor-en achterbenen bewegen zich in een rechte lijn en in een volmaakt ritme.

Staart:

Laag aangezet, kort niet te dik, recht of schroefvormig, geen franje of ruwe beharing, horizontaal gedragen.

Kleur:

Gestroomd of zwart met witte aftekeningen. De stroming moet regelmatig en zuiver zijn. Hoewel zwart met witte aftekeningen is toegestaan verdient gestroomd met witte aftekeningen de voorkeur.

Ideale aftekening:

Snuit wit, een witte bles op het voorhoofd en schedel, witte kraag, witte aftekening op de voorbenen, wit op de achterbenen van de hakken tot de voeten.

Vacht:

Kort, glanzend, fijne structuur.

Gewicht:

Niet boven de 11kg.

Lichtgewicht onder de 7kg, middengewicht 7 tot 8,5kg zwaargewicht van 8,5 tot 11kg.

Noot: in Nederland wordt de Boston niet in gewichtsklassen ingedeeld en gekeurd.

Fouten:

Bolle of hellende schedel, een schedelgroef, hellend voorhoofd, te geringe stop kleine te diep liggende bolle of lichte ogen of ogen die te veel wit tonen.

Spitse snuit, het laten zien van tanden of tong bij gesloten mond. Te korte en dikke hals, keelhuid, lichte romp, vlakke ribben, ronde rug, te lage staart. Kleur geheel wit of het ontbreken van witte aftekeningen te veel wit op de romp, het gestroomd en wit op hoofd in onjuiste verhouding.

Fouten die bekroning uitsluiten.

Blauwe ogen of sporen van blauw. Effen zwart, zwart met tan-aftekeningen, grijs of leverkleur. Leverkleurige, vleeskleurige neus. Een gecoupeerde staart.

Afkomst: Verenigde Staten

Groep: Gezelschapshonden

Hoogte: 30-35 cm

Gewicht: 6-9 kg

Kleur: Zwart of gestroomd met witte aftekeningen aan de borst, de poten, en het hoofd

Geschiedenis

De Boston Terriër is een van de weinige rassen die echt in Amerika is ontstaan. In de gebieden rond Boston werd in de 19de eeuw een nieuw ras gefokt uit de kruising van de Bulldog met de Bull Terriër. De Boston Terriër was hiervan het resultaat en moest als vechthond dienst doen. Maar al gauw kreeg dit ras een veel minder agressief karakter en werd hij een geschikte gezelschapshond. Het is één van de meest verspreide en geliefde honden in de Verenigde Staten.

Karakter

De Boston Terriër is een zeer goede gezelschapshond. Het is een echte kindervriend. Hij geniet ervan om spelletjes met ze te spelen.

Hij gedraagt zich overal goed gemanierd en is vriendelijk voor vreemden.

Ze blaffen niet veel maar zullen wel het eigendom bewaken en hun baas waarschuwen en verdedigen.

Men mag tijdens de opvoeding niet te hard optreden. De hond is gevoelig voor stemintonaties en men zal hiermee het meest bereiken. Ze zijn slim genoeg om snel bevelen te begrijpen.

Verzorging

De fijne, korte en glanzende beharing van de Boston Terriër verhaart weinig indien hij goed verzorgd wordt. Die verzorging is niet moeilijk. Af en toe borstelen en schoonwrijven met een natte doek doet wonderen, maar als het nodig is mag hij ook in bad gestopt worden.

Omdat dit ras gevoelig is voor oogontstekingen moet men er goed op letten dat ze steeds zuiver zijn. Ook de gezichtsrimpels mogen soms met een verzorgende lotion worden ingesmeerd.

Samenvatting

Een goed verzorgde, correct vierkant gebouwde en gespierde Boston Terriër met een karakteristiek vierkant hoofd met brede volle voorsnuit, goede borst partij, goede buikbelijning, goede voorhand en goede achterhand, correcte aftekeningen, alsmede vlot en krachtig gangwerk maken de Boston Terriër tot een hond niet alleen om te zien en te bewonderen, maar om van te houden en als een huisgenoot in de familie op te nemen. Natuurlijk hoort een boston terriër hoort dit alles gepaard te gaan met een levendige karakter.