Houwaert's & Dla Ciebie

Officially FCI registered kennel since 1988 and 2001             Kees & Kamila van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

Socialisering is broodnodig!

Als fokkers willen wij ons op een zéér belangrijk front onderscheiden van andere fokkers, namelijk op het gebied van de socialisering. Maar natuurlijk is het fokken van een mooie en gezonde hond ook voor ons zeer belangrijk. We fokken daarom met streng en goed gecontroleerde dieren. Zo proberen we hart- en heupafwijkingen binnen het ras te reduceren. Wij vinden meer aspecten van de gezondheid belangrijk, vooral het zeer jong overlijden aan kanker verdient de nodige aandacht binnen het ras.

Naast de selectie in de voorbereidingen van een dekking gaan we een stap verder als de pups geboren zijn. Pups worden in de neonatale fase van het leven geboren. Hiermee wordt onder andere bedoeld dat de zintuigen nog niet zijn ontwikkeld. Voor degene die het niet weten: pups worden zonder zicht- en gehoormogelijkheid geboren. De gehoorgang en de ogen zijn nog gesloten. Dit is dus NORMAAL. Na ongeveer twee weken zijn de oogjes open en kunnen de pups horen. Hun neus kunnen pups meteen na de geboorte gebruiken. Hun neus en hun motivatie om de voedselbron (tepels) te vinden zorgen ervoor dat de pups overleven. De natuur heeft dit geboren worden in de neonatale fase dus perfect geregeld. In deze fase moeten we als fokkers een aantal dingen doen.

o Allereerst de moeder rust geven en haar pups rustig laten verzorgen.
o Pups moeten op een voldoende warme plek zijn.
o Pups moeten in contact komen met de geur van mensen. De fokker moet de pups dus regelmatig oppakken en bij de voedselbron brengen. Mensengeur is dan iets positiefs.

Zodra de pups kunnen zien, gaan ze op verkenning uit. Allereerst in de werpkist, dan in de werpruimte en vervolgens buiten de werpruimte. Al in de vertrouwde werpruimte maken pups langzaamaan contact en kennis met nieuwe prikkels. Vreemde geluiden, ofwel akoestische prikkels en natuurlijk ook optische prikkels ofwel prikkels die met het oog worden waargenomen. Een goede fokker kent al zijn pups en zal ook individueel de pups aan de eerder omschreven prikkels blootstellen. Wij houden er een nestboek op na en volgen samen met een aantal MBO-stagiaires Dierenverzorging en een aantal eigenaren een mooi schema. Als de pups rijp genoeg zijn, nemen we ze een voor een vaak met al de toekomstige eigenaren mee naar het bos. Vaak is dit de eerste autorit voor de pups en een bijzonder moment voor de toekomstige eigenaren. Een week later, als de eigenaren weer op bezoek komen, wordt er een treintochtje gemaakt. Een kort traject, maar de indrukken op het station zijn enorm. Iedere pup verwerkt de prikkels op zijn eigen manier. Weer een week later gaan we naar een kinderboerderij. Hier maken de pups kennis met allerlei dieren: geiten, schapen, kippen, vogels, paarden, ezels, lama’s enz. Ieder beest reageert anders op een dergelijk klein vreemd wezentje als een pup. Natuurlijk houden we de pups goed in de gaten zodat er niets gebeurt. Zeker pups zijn altijd in voor spelen.

Het is heel belangrijk dat u een pup krijgt die bij u en uw gezin past. Stelt u zich eens voor dat er in een nest een heel dominante pup zit. U koopt als jong gezin dit pupje en de pup groeit uit tot de leider van het gezin. Of een echte africhter wenst een pupje voor de sport en krijgt een pup die bijna in slaap valt als hij een prooi ziet. Natuurlijk zijn dit extreme voorbeelden, maar voor u als koper kost het niets meer om een zo goed mogelijk geselecteerde pup te kopen. Realiseert u zich dat kleur en geslacht minder van belang zijn dan het soort pupje dat u hebt. Aan kleur raakt u snel gewend. Aan een niet passende pup kunt u 10 tot 15 jaar ellende beleven! Kies samen met de fokker een pup met de grootst mogelijke zorg.

Vergeet nooit te vragen naar uitslagen van de ouderdieren. Wij plaatsen het liefst alle uitslagen op de site. Ter verduidelijking: Voor u besluit ergens een pup te kopen, dient u goed te informeren naar de hieronder vermelde zaken.

  • Vraag of de ouderdieren HD A, HD B of, soms acceptabel in onze visie, HD C hebben.
  • Vraag of ze gecontroleerd zijn op PRA/cataract.
  • Vraag of ze gecontroleerd zijn op hun hart en of ze een officiële uitslag 0 of 1 hebben.
  • Vraag of ze op uiterlijk gecontroleerd zijn.
  • Vraag of u regelmatig mag komen kijken naar de pups en de moederhond.
  • Kijk of de fokker voldoende aan socialisering doet. Een pup mag gerust in een kennel geboren worden en hierin opgroeien, maar let erop dat de pup ook zaken als hierboven omschreven leert kennen.
  • Koop nooit te impulsief een pup!