Houwaert's & Dla Ciebie     

Officially FCI registered kennel since 1988 and 2001             Kees & Kamila van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

 

FCI-Standard N° 190  / 25. 09. 1998 /

HOVAWART  

Land van herkomst : Duitsland 
DATUM VAN PUBLICATIE VAN DE ORIGINELE GELDENDE STANDAARD: 12.01.1998
GEBRUIK:
werkhond.
CLASSIFICATIE F.C.I. Groep 2, Schnauzers, Pinchers , Molossers en Zwitserse Sennenhonden 
Sectie 2.2, Molosser, berghonden met werkproef.

Kort historisch overzicht
De Hovawart is een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent "bewaker van het hof", van het Middelhoogduits Hova = Hof (erf), en wart = bewaker. Sedert 1922 werd het ras teruggefokt door gebruik te maken van gelijkaardige type honden die nog aangetroffen werden op boerderijen. Bovendien werd gedurende de eerste jaren ingekruist met andere rassen, waaronder de Duitse Herder, Newfoundlander, Leonberger, en enkele andere hondenrassen. Door sterke selectie werd het oorspronkelijke gebruikshondentype terug verkregen.  In het land van oorsprong wordt aan de gezondheidstoestand van de Hovawart zeer veel waarde gehecht. In het bijzonder is de heupdysplasie door jarenlange fok uit HD-vrije dieren tot een gering percentage teruggedrongen. Er wordt verwacht dat deze inspanningen navolging vinden bij alle Hovawart rasverenigingen.

Totaalbeeld
Middelgrote, sterke maar niet plompe, langharige, lichtgestrekte gebruikshond. Hard en tegen alle weersomstandigheden bestand. Onverschrokken en oplettend. Goede loper en springer. Geslachtsverschillen zeer duidelijk herkenbaar.

Belangrijke maatverhoudingen 
De romplengte bedraagt ca. 110 % tot 115 % van de schofthoogte.

Gedrag en karakter
De Hovawart is een erkende veelzijdige gebruikshond. Van nature uit is hij evenwichtig en goedaardig, bezit hij beschermings- en bewakingsdrift, is hij zelfzeker en elastbaar. Hij heeft een gemiddeld temperament en een goede reukzin. Zijn harmonische lichaamsbouw en zijn bijzondere binding aan zijn familie maken hem uitermate geschikt als familiehond, waak-en verdedigingshond, reddingshond, speurhond.

Hoofd
De neusrug is recht en loopt evenwijdig met de bovenschedel. Snuit (vang) en schedel zijn ongeveer even lang. De hoofdhuid ligt strak aan.

Schedel
Krachtig hoofd met gewelfde brede schedel. Duidelijke stop.

Neus
De neusgaten zijn goed ontwikkeld. Bij zwart-bruine en zwarte honden is de pigmentering zwart; pigmentering bij blonde honden: zwart, lichtere kleur ("Wechselnase") toegelaten.

Voorsnuit 
Krachtig, zowel zijdelings als van boven gezien versmalt hij lichtjes. Lippen goed aangesloten.

Tanden/Gebit 
De Hovawart heeft een volledig, krachtig schaargebit met 42 tanden volgens de tandformule. De tanden staan kaarsrecht in de kaak. Tanggebit is toegelaten.

Ogen
De ogen zijn ovaal, niet uitpuilend of diepliggend. De kleur is donker tot middelbruin. De oogleden zijn goed aangesloten.

Oren
De losjes aanliggende driehoekige hangoren zijn hoog en ver-uiteen aangezet, en verbreden de schedel optisch. Zij reiken in de lengte minstens tot de liphoeken. De hoek is licht afgerond. In ontspannen toestand liggen zij vlak aan, bij opmerkzaamheid kunnen zij iets naar voren gedraaid en gedragen worden. De voorkant ligt ongeveer in het midden tussen de ogen en het achterhoofdsbeen.

Hals
De krachtige hals is middellang, de keelhuid ligt strak aan.

Lichaam
Rug : de rug is recht en vast.  
Lenden : krachtig en ietwat langer dan de kroep. 
Kroep : licht afhellend en middellang. 
Borst : breed, diep en krachtig. 
Staart : de bossig behaarde staart reikt tot aan het spronggewricht maar niet tot op de grond. Naargelang de gemoedsstemming van de hond wordt de staart hoog boven de rug gedragen of hangend.

Ledematen 
Voorhand : de voorhand is krachtig en, zowel frontaal als zijdelings gezien, loodrecht geplaatst. 
Schouder : zeer goed bespierd. Het schouderblad is lang en goed gehoekt terugliggend. 
Opperarm : lang, dicht tegen het lichaam aanliggend. 
Ellebogen : aansluitend aan de borstkas. 
Voorvoetwortelbeentjes : krachtig 
Voormiddelvoet : is matig schuin geplaatst 
Achterhand : de achterbenen zijn krachtig en van achteren gezien loodrecht ge plaatst. De achterhand is goed gehoekt. 
Boven- en onderbeen : goed gespierd. 
Spronggewricht : krachtig en diepstaand. 
Voeten : De voeten zijn afgerond, krachtig en compact. De tenen zijn gewelfd en niet openstaand. Wolfsklauwtjes dienen verwijderd, behalve in landen waar een dergelijke ingreep wettelijk verboden is. De teennagels mogen bij blonde honden iets minder gepigmenteerd zijn.

Gangwerk
De Hovawart beweegt zich in alle gangen, van voren en van achter gezien, recht en ruimgrijpend. In draf is het gangwerk wijd uitgrijpend met goede achterhandstuwing.

De huid
De huid sluit strak aan. Bij zwart-bruine en zwarte honden heeft zij een blauwachtige schijn, bij blonde honden meestal een roze schijn.

Vacht
Beharing : de lange haren zijn lichtgegolfd en aanliggend, met weinig onderwol. De vacht is langer aan de borst, aan de buik, aan de achterzijde van de voorbenen, aan de broek en aan de staart. De beharing op het hoofd en aan de voorzijde van de voor-en achterpoten is kort. De vacht is gesloten. 
Kleur : De Hovawart bestaat in drie kleurslagen : zwart-bruin, zwart en blond. 
Zwart-bruin (black and tan) : de vacht is zwart en glanzend, de kleur van de aftekeningen is middelblond. Aan het hoofd begint de aftekening onder de neusrug en gaat onder de mondhoeken door in de keelaftekening. De stippen boven de ogen zijn duidelijk zichtbaar. De borstvlekken bestaan uit twee naast elkaar liggende vlekken, die met elkaar verbonden kunnen zijn. Op de voorbenen lopen de aftekeningen, - van opzij gezien - vanaf de tenen tot ongeveer een weinig boven de voormiddenvoet, en lopen  aan de achterzijde ter hoogte van de ellebogen uit. Aan de achterbenen is, vanaf de zijkant gezien, de aftekening onder het spronggewricht als een brede streep zichtbaar,  en boven het spronggewricht nog maar als een smalle streep, die van de voorzijde van de achterbenen tot aan de buik reikt. Ook onder de staartaanzet is een aftekening aanwezig. De aftekeningen is op alle plaatsen duidelijk begrensd. Enkele kleine witte vlekken aan de borst alsook enkele witte haren aan tenen en staartpunt zijn toegestaan. Het pigment aan lippen, voetzolen, oogleden dient zwart te zijn. 
Zwart : de vacht is zwart en glanzend. Enkele kleine witte vlekken aan de borst alsook enkele witte haren aan tenen en staartpunt zijn toegestaan. Het pigment aan lippen,  voetzolen, oogleden dient zwart te zijn. 
Blond : de vacht is middelblond, glanzend, en wordt naar de buik en naar de benen toe lichter van kleur. Enkele kleine witte vlekken aan de borst alsook enkele witte haren  aan tenen en staartpunt zijn toegestaan. Het pigment aan lippen, voetzolen, oogleden dient zwart te zijn.

Grootte
Reuen schofthoogte 63 - 70 cm 
Teven schofthoogte 58 - 65 cm

Fouten
Alle afwijkingen van de voornoemde punten van de rasstandaard dienen als foutief beschouwd te worden; de beoordeling en de waardebepaling dient wel in verhouding te  staan tot de graad van de afwijking.