Houwaert's & Dla Ciebie     

Officially FCI registered kennel since 1988 and 2001             Kees & Kamila van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

Reisziekte

Op vakantie met je hond die met regelmaat ziek is in de auto, is geen pretje. Homeopathische middelen kunnen hierbij helpen. De grote voordelen van homeopathische middelen bij reisziekte zijn, dat ze niet versuffend werken bij de hond en dat genezing mogelijk is. Wagenziekte of reisziekte wordt veroorzaakt door bewegingen van het voertuig, meestal de auto, maar trein, bus en boot kunnen allemaal klachten geven bij de honden. Vooral jongere honden kunnen er last van hebben, vooral omdat ze vaak nerveus zijn. De ziekteverschijnselen zijn; lusteloosheid, gapen, kwijlen en braken. De oorzaak ligt in de bewegingen van de auto. Dit is voor een hond niet normaal en geven verstoringen. Het is ook een psychologisch aspect bij de hond en daarom wordt niet elke hond ziek. De algemene gezondheid van de hond speelt ook een rol en als laatste natuurlijk ook het rijgedrag van de bestuurder.

Een van de veel gebruikte middelen zijn: Cocculus indicus en Petroleum. Cocculus indicus ofwel kokkelkorrels zijn de vruchten van de kokkelstruik, een slingerplant welke inheems voorkomt in Z.O.-Azië. In de middeleeuwen dienden de korrels als lokaas bij de visvangst. Thans worden de vruchten in de oorsprongslanden gebruikt voor het versnijden van alcoholische dranken. Cocculus indicus wordt bereid uit de rijpe, gedroogde vruchten (kokkelkorrels).

 


Cocculus kent misselijkheid tijdens het reizen, vooral als je opstaat. Zelfs naar een ander voertuig kijken kan al misselijkheid of duizeligheid veroorzaken. Misselijkheid gaat samen met veel kwijlen en de hond is vaak al nerveus en bang voordat hij de auto in gaat. Hij begint al een tijd voordat de autorit begint, nerveus of angstig gedrag te vertonen. Door de "zorgen" vooraf is de hond al ontregeld en zijn de klachten groter. Hij wil stil blijven liggen en het liefst op de bodem van de auto. Hij wil absoluut niets eten, maar dat is gebruikelijk bij reisziekte. De hond is wat apathisch en reageert geïrriteerd als hij gedwongen wordt ergens anders te gaan liggen. En na de reis duurt het nog lang voordat de hond hersteld is. Een ander middel dat veel gebruikt wordt als middel tegen reisziekte is Petroleum. Hieronder nog een korte beschrijving wanneer dit middel gegeven kan worden. 

Petroleum: Als de hond dit middel nodig heeft is hij erg nerveus. Hier heeft de hond wel eetlust en als hij niet eet, wordt hij bijna zeker ziek in de auto. Er wordt verondersteld dat de hond die dit middel nodig heeft, vaak last heeft van de lucht van benzine. Vaak hebben deze honden ook last van droge huid en een huid met kloven rond de mond, neus of ogen.